Amikor az emberek a kalciumra gondolnak, általában a csontok
egészsége az, ami elsőként az eszükbe jut. Ám a kalcium előnyei jóval
meghaladják az erős csontvázszerkezet kialakításának és fenntartásának
elősegítését. Minden sejtnek és szövetnek szüksége van kalciumra, ezért
elengedhetetlenül fontos ásványi anyagnak számít. A kalciumra szükség van a
szívritmus szabályozásához, az izmok megfelelő működéséhez, a vérnyomás és a
koleszterin szintjének szabályozásához, és még számos idegi funkcióhoz. Ez
az oka annak, hogy a kalciumhiány annyira káros lehet az egészségre. A
kalciumhiány leginkább a gyermek- és serdülő lányokat és a posztmenopauzás
nőket fenyegeti.
A
kalciumhiány leggyakoribb tünetei:
- gyenge, törékeny csontok
- csontritkulás
- izomgörcsök
- gyengeség, fáradékonyság
- ingerlékenység
- véralvadási zavarok
- növekedési, fejlődési elmaradások
- szív- és érrendszert érintő
problémák: vérnyomás és a szívritmus zavar
Ahogyan
testünk valamennyi sejtje, a csontozatunk is folyamatosan megújul. Ez a
karbantartó rendszer egész életünk során működik. Csontjaink tömege kb. 25 éves
korunkra éri el a csúcsértéket. 35 éves korunktól kezdve azonban a csontok
tömege évente 0,5-3 %-kal csökken.
A kalcium biztosítja a csontok szilárdságát, amelyek kalcium
raktárként is funkcionálnak, hiszen a szervezetünkben lévő kalcium 99 %-a a
csontokban és a fogakban található. A fennmaradó mennyiség pedig a vérben és a
sejtekben. Felszívódását és kiürülését, valamint a csontba való beépülés vagy
felszabadulás egyensúlyáért a hormonok is felelősek.
Miért
tűnik el a kalcium?
A szervezet az optimális működés fenntartására törekszik. Az ideg-
és izomfunkciók, a szív működése elsőbbséget élvez a csontokkal szemben.
Amennyiben a szervezetünkbe az étrenddel nem jut elegendő kalcium, a szükséges
mennyiséget a kalcium raktárakból, vagyis a csontokból fogja elvonni. Ehhez egy
hormon közreműködésére, a pajzsmirigy calcitonin nevű hormonjára van szükség. A
folyamat során a hormon érzékeli a vér kalciumszintjét. Amennyiben alacsonynak
találja, úgy a csontpusztító sejteket aktivizálja és a csontokból kalcium- és
foszfát ionokat szabadít fel. Ha viszont a vér kalcium szintje magasabb, úgy
támogatja a csontépítő (osteoblast) sejtek működését és elősegíti a kalcium
beépülését a csontokba.
A
menopauza után a nőket a fájdalmas, akár életveszélyessé váló csontritkulás (osteoporosis)
fenyegeti leginkább. Az osteoporosis görög eredetű szó, lyukacsos csontot
jelent. Bár a csont kívülről keménynek és szilárdnak látszik, valójában sima
felszíne porózus, lyukacsos, belseje pedig szivacsos szerkezetű, méhsejtre
emlékeztet.
A
csontritkulás azért alattomos betegség, mert a zavaró tünetek gyakran már csak
akkor jelentkeznek, amikor a csonttömeg mintegy harmadával megfogyatkozott. A
legjellegzetesebb a hajlott hát, de gyakoriak a csonttörések, amelyek főképp a
csuklót és a combnyakat érintik.
Miért éppen változókor után?
A változókor során bekövetkező
hormonális változások a csontok szilárdságát is csökkentik, növelve ezzel az
osteoporosis, csontritkulás kialakulásának kockázatát. Az ösztrogén hormonok elősegítik,
hogy a kalcium a vérből a csontokba szívódjon és gátolja a kalciumveszteséget.
Az ösztrogének tehát serkentik a csontépítést, növelik a csont gyógyulási és
megújulási sebességét. A változókor éveiben a csökkenő ösztrogén szint miatt a
felépítő folyamatok lelassulnak, vagy megállnak, a csontok pedig veszítenek
szilárdságukból. A csont szerkezete és támasztószövete ritkábbá válik, e miatt
a kisebb tömegű csontokba kevesebb kalcium tud lerakódni. A csontban keletkező
kis kráterek miatt a csont egyre vékonyabbá, ritkábbá, törékenyebbé válik.
Kalcium
pótlás
Mivel a testünk önmagában nem képes kalciumot előállítani, ezért
szükség van a szervezetünk számára szükséges mennyiség biztosítására.
Szerencsére sok olyan étel van,
ami gazdag kalciumforrásnak számít. Ezek közül a legismertebb a tej és a
tejtermékek (joghurt, sajt, túró, stb.). Ezen túlmenően egyéb élelmiszerek is
tartalmaznak kalciumot.
Magvak: mák, szezámmag, mandula, dió,
Zöldségek: gomba, spenót, mángold, brokkoli, rukkola, csalán, petrezselyem, bazsalikom, csombor, kapor
Hús: szardínia
Ásványvíz: A magas kalcium tartalmú ásványvíz előnye, hogy egyszerűen biztosítják számunkra a szükséges kalciumot. Napi 1,5-2 liter víz elfogyasztása több szempontból is javasolt.
A
csontritkulás megelőzése érdekében már 35-40 éves kortól ajánlott a rendszeres,
kíméletes testmozgás, az 1-2 kilós súlyzóval történő edzés és a kalcium
felszívódását elősegítő D-vitaminban és Magnéziumban gazdag étrend.