Barion Pixel

MIT KÍVÁNNAK A HORMONJAID? 1

Szerző: | NŐI EGÉSZSÉG, TÁPLÁLKOZÁS, VÁLTOZÓKOR

Az intuitív étkezés gyakorlata változókorban

Arra a kérdésre, hogy mit kívánnak a hormonjaid? talán sokan csodálkozva néznek. Pedig a hormonoknak óriási szerepük van az anyagcserében és abban, hogy mikor mit eszünk. Az intuitív étkezés gyakorlata változókorban különösen hasznos lehet, mivel segít a nőknek abban, hogy felismerjék mit kívánnak a hormonjaik. Vagyis, ne csak a külső környezet hatására, hanem saját testük jelzéseire alapozva válasszanak táplálékot, és tudatosabban kezeljék étkezési szokásaikat.

Az intuitív étkezésről többet is megtudhatsz a következő cikkekből:
Változókor és diéta: terítéken az intuitív étkezés
Az intuitív étkezés módszerei

 

Mit kívánnak a hormonjaid változókorban?

Az intuitív étkezés egyik alapvetése, hogy figyelünk a testünk jelzéseire. Az egyik ilyen jelentős jelzés lehet, hogy mi az, amit kívánunk, milyen ételek után vágyódunk. Ez a kívánósság összefügghet azzal, hogy a hormonális változások miatt a szervezetnek bizonyos tápanyagokra, vagy éppen egyes étkezési szokások kompenzálására van szüksége.
A változókorban megjelenő ételvágyak mögött álló hormonális változások ismeretében fontos, hogy olyan alternatívákat találjunk, amelyek csökkentik a sóvárgást, támogatják a hormonrendszert, és nem vezetnek hirtelen vércukorszint-ingadozásokhoz vagy gyulladásos folyamatokhoz.
Ebben a bejegyzésben néhány gyakori étkezési vágyat és egészséges alternatívát mutatok be, amelyek segíthetnek egyensúlyba hozni a hormonális ingadozásokat.

 

Édességek iránti vágy

Az édességek iránti vágy gyakori változókorban, mivel a nők szervezetében jelentős hormonális változások zajlanak, amelyek befolyásolhatják az étvágyat és az étkezési preferenciákat. Ennek hátterében több tényező is állhat:

  • Ösztrogénszint csökkenése: A menopauza során az ösztrogén hormon szintje jelentősen lecsökken. Az ösztrogén befolyásolja a szerotonin nevű neurotranszmitter szintjét, amely a hangulat szabályozásában játszik szerepet. A szerotoninszint csökkenése hangulatingadozásokhoz és depresszióhoz vezethet, ami fokozhatja az édességek iránti vágyat, mivel a cukros ételek átmenetileg növelhetik a szerotoninszintet és javíthatják a közérzetet.
  • Inzulinérzékenység változása: A hormonális változások hatására a szervezet inzulinérzékenysége csökkenhet, ami a vércukorszint ingadozásához vezethet. Az alacsony vércukorszint fokozhatja az édességek iránti sóvárgást, mivel a szervezet gyorsan szeretne energiához jutni.
  • Alváshiány és stressz: A menopauza során gyakoriak az alvászavarok és a fokozott stressz. Az alváshiány és a stressz növelheti a kortizol nevű stresszhormon szintjét, ami befolyásolja az éhségérzetet és növelheti az édességek iránti vágyat.
  • Érzelmi tényezők: A menopauza időszaka gyakran érzelmileg megterhelő, ami érzelmi evéshez vezethet. Az édességek fogyasztása átmeneti vigaszt nyújthat, ami fokozhatja az ilyen típusú ételek iránti vágyat.

Egészséges alternatíva:

  • Vércukorszint stabilizálása: Rendszeres, kiegyensúlyozott étkezések: Fogyasszon kisebb adagokat naponta többször, hogy elkerülje a vércukorszint ingadozását, amely fokozhatja az édesség utáni sóvárgást. Összetett szénhidrátok előnyben részesítése: Teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és zöldségek fogyasztása lassítja a cukrok felszívódását, így hosszabb ideig biztosít teltségérzetet.
  • Megfelelő tápanyagbevitel: Fehérjék és egészséges zsírok: Ezek az ételek lassítják a szénhidrátok felszívódását és hosszantartó teltségérzetet biztosítanak. Például fogyasszon dióféléket, magvakat, avokádót és zsíros halakat.
  • Stresszkezelés és elegendő pihenés: A stressz fokozhatja az édesség utáni vágyat. Próbálja ki a meditációt, jógát vagy mélylégzési gyakorlatokat a stressz csökkentésére. Az alváshiány befolyásolhatja az éhségérzetet szabályozó hormonokat, növelve az édességek iránti vágyat. Törekedjen napi 7-9 óra alvásra.
  • Hidratálás: Néha a szomjúságot édesség utáni vágyként érzékelhetjük. Fogyasszon elegendő vizet a nap folyamán.
  • Friss gyümölcsök: Természetes cukortartalmuk kielégítheti az édesség utáni vágyat, miközben rostokkal és vitaminokkal látják el a szervezetet.
  • Aszalt gyümölcsök: Mértékkel fogyasztva jó alternatívát jelenthetnek, de figyeljen a hozzáadott cukor nélküli változatokra.
  • Étcsokoládé: Legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé kis mennyiségben fogyasztva kielégítheti a csokoládé iránti vágyat.

 

Szénhidrátok iránti vágy

A szénhidrátok iránti vágy szintén gyakori változókorban, ami leginkább az ösztrogénszint csökkenésével és az inzulinérzékenység változásaival magyarázható. Mivel a hormonális ingadozások befolyásolják a vércukorszintet, a testnek gyors energiára van szüksége.

  • Az ösztrogén és a szerotonin kapcsolata : Az ösztrogénszint csökkenése miatt a szerotonintermelés is csökkenhet, ami hangulatingadozást, fáradtságot és szorongást okozhat. A szénhidrátok, különösen a gyorsan felszívódó cukrok elősegítik a szerotonin termelődését azáltal, hogy fokozzák a triptofán bejutását az agyba (Wurtman & Wurtman, 1995). Ezért sok nő ösztönösen több szénhidrátot kíván, hogy javítsa a hangulatát.
  • Csökkent inzulinérzékenység Változókorban az inzulinérzékenység csökkenhet, ami vércukorszint-ingadozást és fokozott éhségérzetet kelt (Carr, 2003). Az instabil vércukorszint miatt a szervezet több szénhidrátot kíván, hogy gyors energiához jusson.
  • Progeszteron csökkenése : A progeszteron egyensúlyban tartja az ösztrogén hatásait, és hatással van az anyagcserére is. A progeszteronszint csökkenése csökkentheti a vércukorszint szabályozásának hatékonyságát, ami fokozott éhségérzethez vezethet (Lovejoy et al., 2008).

Egészséges alternatíva:

Ahelyett, hogy finomított szénhidrátokat és gyorsan felszívódó, magas glikémiás indexű ételeket(fehér kenyér, cukros sütemények, tésztafélék) választanál, próbáld meg a következőket:
Összetett szénhidrátok: teljes kiőrlésű gabonák (quinoa, barna rizs, hajdina, zabpehely) – ezek stabilabb vércukorszintet biztosítanak.
Rostban gazdag ételek: hüvelyesek, zöldségek, lenmag, chia mag – lassítják a cukrok felszívódását.
Természetes édesítők: datolya, fahéjjal ízesített sült alma, stevia – csökkentik a cukor utáni sóvárgást.
Magnéziumban gazdag ételek: mandula, kesudó, spenót – többször az inzulinérzékenység javításában.

  • Teljes kiőrlésű gabonák (pl. barna rizs, quinoa, hajdina, zabpehely)
  • Zöldségek (brokkoli, spenót, kelkáposzta, édesburgonya)
  • Hüvelyesek (lencse, csicseriborsó, fekete bab)

 

hormon támogató fúszeres süti

 

Sós ételek iránti vágy

A sós ételek iránti vágy a mellékvese működésének változásaiból, valamint az aldoszteron- és kortizolszint ingadozásaiból eredhet.

  • Aldoszteron és a sóháztartás: A változókorban az ösztrogén és a progeszteron csökkenése lehet az aldoszteron hormonra, amely a só- és vízháztartás szabályozásáért felelős. Az állásösztrogénszint miatt a vesék sóvesztése fokozódhat, ami fokozott sóéhséget biztosíthat (Stachenfeld, 2008).
  • Kortizol és stressz: A menopauza alatt fokozott stresszérzékenység, amely növelheti a kortizol gyakori fokát. A magas kortizolszint növeli a só utáni vágyat, mivel a szervezet így próbálja stabilizálni a nyomást és az elektrolit-háztartást (Torres & Nowson, 2007).

 

Egészséges alternatíva:

Ha sós ételeket kívánsz, próbálj meg természetes sót fogyasztani, és kerüld a feldolgozott, magas nátriumtartalmú snackeket:

  • Természetes, ásványi anyagokban gazdag sók: Himalája só, tengeri só, jódozott só – ezek kevesebb adalékanyagot tartalmaznak.
  • Ízfokozók helyett fűszerek: szárított vagy friss fűszernövények bátrabb használata (bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, oregánó, fokhagyma, kurkuma), citromlé – fokozza az ételek ízét só nélkül.
  • Káliumban gazdag ételek: avokádó, banán, édesburgonya – segítik a vízháztartás egyensúlyát, csökkentve a só utáni vágyat.
  • Fermentált ételek: savanyú káposzta, kimchi – természetes módon segítik az ízélmény fokozását és a bélflóra egyensúlyát.

 

 

Zsíros ételek iránti vágy

A zsíros ételek iránti vágy hátterében összetett hormonális és anyagcsere-folyamatok állhatnak. A változókorban tapasztalható zsíros ételek iránti fokozott vágy több hormonális és anyagcsere-folyamat eredménye lehet, amelyek az ösztrogén- és progeszteronszint csökkenésével, az inzulinérzékenység változásaival és az idegrendszeri szabályozás átalakulásával kapcsolatosak.

  • Ösztrogénszint csökkenése: az ösztrogén fontos szerepet játszik a lipid anyagcserében, az étvágy szabályozásában és a testzsír eloszlásában. A menopauza előrehaladtával az ösztrogénszint csökkenése Fokozhatja a zsíros ételek iránti vágyat, mert az ösztrogén természetes módon serkenti a leptin (jóllakottsághormon) termelését. Alacsonyabb ösztrogénszint mellett a leptin hatékonysága csökken, így az éhségérzet fokozódik.
  • Inzulinrezisztencia és vércukor-ingadozás: A változókor során a sejtek inzulinérzékenysége csökkenhet, ami: ingadozó vércukorszintet eredményez és hirtelen fellépő éhségérzetet és energiapótlás iránti vágyat generál. A zsíros ételek fogyasztása után lassabb a glükózfelvétel, így az agy ezt „stabil energiaforrásként” értékelheti, és preferálhatja.
  • Kortizolszint emelkedése: Változókorban a kortizol emelkedett szintje fokozza a zsírdús ételek iránti vágyat, mert a szervezet stresszreakcióban gyorsan elérhető energiaforrásokat keres, ezért előnyben részesíti az energiadús ételeket.
  • Dopamin és az agyi jutalmazási rendszer: A hormonális változások befolyásolják az agy dopaminrendszerét, amely a jutalmazás és élvezet érzéséért felelős. A csökkent ösztrogén- és szerotoninszint miatt a dopaminaktivitás csökkenhet, ami fokozza a zsíros, ízletes ételek utáni vágyat. A zsíros ételek fogyasztása fokozza a dopamin felszabadulást, amit az agy gyors örömforrásként ismer fel.

 

Egészséges alternatíva:

Ha zsíros ételek iránti vágyat tapasztalsz, a telített zsírok és transzzsírok helyett: válassz egészséges zsírokat, amelyek támogathatják a hormonális egyensúlyt:

  • Egészséges zsírok : avokádó, olajos magvak, diófélék – támogatják a hormontermelést.
  • Omega-3 zsírsavak : lazac, lenmag, chia mag – csökkentik az idegrendszeri gyulladásokat és az idegrendszeri tüneteket.
  • Hidegen sajtolt olajok : olívaolaj, kókuszolaj, lenmagolaj – jótékony hatásúak a szív- és érrendszerre.
  • Teljes értékű fehérjeforrások : csicseriborsó, lencse, tojás – biztosítják a megfelelő tápanyagellátást anélkül, hogy túl sok zsírt vinnénk be.

 

 

Forrás:

Wurtman, RJ és Wurtman, JJ (1995). Agy szerotonin, szénhidrát utáni sóvárgás, elhízás és depresszió. Obesity Research, 3(S4), 477S-480S.
Carr, MC (2003). A metabolikus szindróma megjelenése menopauzával. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 88(6), 2404-2411.
Stachenfeld, NS (2008). A nemi hormonok hatása a testfolyadék szabályozására. Exercise and Sport Sciences Reviews, 36(3), 152-159.
Ludy, MJ és Mattes, RD (2012). A hedonikusan elfogadható pirospaprika adagok hatása a termogenezisre és az étvágyra. Physiology & Behavior, 105(3), 643-648.
Kimutatták az ösztrogén szerepét a lipidanyagcserében (Lizcano & Guzmán, 2014, Frontiers in Endocrinology).
Az alacsony ösztrogénszint hatással van a hipotalamuszban lévő étvágyszabályozó központra, ami növeli a zsíros ételek iránti vágyat (Brown & Clegg, 2010, Physiology & Behavior).
Az inzulinrezisztencia menopauza alatti növekedése szintén növeli a metabolikus szindróma kockázatát (Carr, 2003, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism).
A zsíros ételek utáni vágyat az agy jutalmazó rendszerének fokozott aktivitása is okozhatja (Page et al., 2011, Diabetes).
A kortizol és az elhízás közötti kapcsolat jól dokumentált (Adam és Epel, 2007, Appetite).
Az agy jutalomközpontja, amelyet a stressz aktivál, szintén szerepet játszik a magas zsír- és cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásában (Dallman et al., 2003, Trends in Endocrinology & Metabolism).
A menopauza alatti dopaminaktivitás csökkenését az étvágy és az étkezési szokások megváltozásával hozták összefüggésbe (Dye et al., 2014, Neurobiology of Aging).

Legyél képben, legyél naprakész!

Töltsd le az ingyenes anyagainkat!

Nézz szét az ingyenes anyagaink között és válogass közöttük kedvedre.

  • Tedd próbára a tudásod online tesztjeink segítségével
  • Hasznosítsd a letölthető tanulmányokban leírtakat.

Kérj értesítést a legfrissebb bejegyzésekről

Iratkozz fel a heti értesítőre,
hogy le ne maradj az újdonságainkról.

Most a NAP KÉRDÉSE KIHÍVÁS 2025 leveleit is megkapod.

CSATLAKOZZ!
Változókor Klub Társalgó

Nincs senki, akivel beszélhetnél?
Nem értenek meg?
Vagy egyszerűen csak szeretnél egy elfogadó közösség tagja lenni?

Csatlakozz a Változókor Klub Társalgó zártkörű Facebook közösséghez!

 

Ez egy zárt csoport, ahol mi nők egymás közt, egy biztonságos térben vagyunk.

Itt kibeszélheted a változókorral kapcsolatos nehézségeidet, választ kaphatsz a kérdéseidre és számíthatsz nőtársaid támogatására.

 

Facebook